Waarom kiezen voor hulp

Op Friese kraamstal fan de Fiifhoeke kunt u, uw drachtige merrie stallen en door ons laten begeleiden tijdens het veulenen.

Een veulen fokken is leuk maar de periode rond het veulenen is vaak een stressvol moment voor u als eigenaar en het wachten en de gebroken nachten is niet voor iedereen goed te combineren met gezin, werk of gezondheid.
Het kan fijn zijn dit te laten begeleiden door een team wat hierin ervaring heeft. Wij van Friese kraamstal fan de Fiifhoeke nemen de zorg van u over en zullen de merrie begeleiden tijdens het geboorteproces.

Wij adviseren u, uw drachtige merrie bij voorkeur zo’n 4 - 6 weken voor de uitgerekende datum bij ons te stallen zodat de merrie kan wennen aan de nieuwe omgeving.

Onze kraamstallen zijn voorzien van 24/7 camera bewaking en de merries dragen een geboorte-alarm. U kunt zelf ook via de camera uw merrie in de gaten houden.
Er is nauw contact met de eigenaar en indien gewenst wordt u gebeld wanneer de geboorte begint.

Voor en tijdens de geboorte wordt uw merrie goed in de gaten gehouden maar ook zeker na de geboorte.
Het is belangrijk dat de merrie op tijd het nageboorte uitdrijft en dat het veulen op tijd gaat staan en biest krijgt van goede kwaliteit.
Niet alleen zit deze energie- en eiwitrijke melk vol met belangrijke afweerstoffen, het heeft ook een afdrijvende werking. Dat zorgt ervoor dat de
pek , die in de darmen zit, makkelijker naar buiten komt. Darmpek is een zwarte , kleverige massa die bestaat uit afgestorven darmcellen en slijm. De darmpek moet geheel uit de darmen zijn voordat de normale mest op gang kan komen.
Binnen 10 uur moet het veulen hebben geplast.

Na de bevalling volgt de kraamweek. Tijdens deze week zullen wij uw merrie en veulen goed observeren, dagelijks 2 x temperaturen, navel ontsmetten, naar buiten of bij slecht weer naar de binnenbak. kortom complete nazorg geven. U kunt ervoor kiezen om 1 dag na de geboorte een medische geboortecheck uit te laten voeren bij de merrie en het veulen door EquiLIfe paardenartsen.

  • Merrie wordt gecontroleerd op vulva, baarmoeder, uier.
  • Veulen wordt gecontroleerd op ziekte? aangeboren afwijkingen? gebroken ribben, afwijkende stand benen etc…Er vindt controle plaats of het veulen voldoende biest heeft opgenomen d.m.v. afname van een beetje bloed.

Bij onvoldoende opname kan er dan direct worden ingegrepen d.m.v. sondevoeding of infuus.
Wanneer alles ongecompliceerd verloopt kunt u, uw merrie en veulen na 5 dagen ophalen of indien gewenst brengen wij ze bij u thuis. Mochten er complicaties optreden, dan kunnen wij altijd terug vallen op de paardenartsen van EquiLife.