Goede voorbereiding

Een gezond veulenleven begint al voor de geboorte. De drachtige merrie moet goed gevoerd worden. In de eerste acht maanden volstaat het normale rantsoen van de merrie, maar in de laatste drie maanden van de dracht verandert de voedingsbehoefte van de merrie enorm. Dit is het moment waarop het veulen in de baarmoeder een enorme groeispurt doormaakt. 70% van het veulen groeit de laatste drie maanden. De voedingsstoffen die voor deze groei nodig zijn, worden in de baarmoeder via de bloedstroom en na de geboorte via de melk van de merrie doorgegeven. Bij tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kan de aanleg voor beengebreken zoals OC(D) ontstaan. Friese Kraamstal voert naast de eiwit- en energierijke kuil speciale merriebrok met alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen voor een optimale groei en ontwikkeling van het veulen.

De merrie moet in goede conditie zijn en voldoende beweging krijgen.

Een goede lichamelijke conditie is van belang voor een vlotte geboorte en een sterk veulen. Friese Kraamstal biedt weidegang en beschikt over paddocks.

Het is aan te raden om de merrie in het laatste deel van de dracht te enten tegen influenza en tetanus, zodat het veulen zoveel mogelijk afweerstoffen via de biest krijgt. Volg ook het entschema tegen Rhino.

Daarnaast is het ontwormen van de merrie ook essentieel. De aanwezigheid van wormen zorgt echter voor een verminderde opname en verhoogd verlies van voedingstoffen. Bovendien kunnen de merries wormen ook onrechtstreeks doorgeven aan hun veulens.

Het is belangrijk om de merrie ruim voor de veulendatum, zo’n 4 tot 6 weken al in de omgeving te plaatsen waar ze ook zal veulenen (de veulenbox), zodat ze antistoffen kan aanmaken tegen de daar aanwezige ziektekiemen, die ze dan weer doorgeeft via de biest. Het zal haar ook een stuk rust geven als ze haar veulen krijgt in een bekende omgeving.

De kraamboxen bij Friese Kraamstal.nl zijn ruim, hebben royaal, schone bodembedekking en zijn goed verlicht. Er is 24/7 camera toezicht wat u thuis vanaf uw mobiele telefoon ook kunt zien.

U bent van harte welkom om vrijblijvend een kijkje te nemen bij Friese Kraamstal fan de Fiifhoeke om u te oriënteren en kennis te maken met ons.