Drachtige merrie en geen zin in geboortestress!

Een veulen fokken is leuk maar de periode rond het veulenen is vaak een stressvol moment voor u als eigenaar en het wachten en de gebroken nachten is niet voor iedereen goed te combineren met gezin, werk of gezondheid. Of misschien is het uw eerste gefokte veulen en heeft u liever dat de merrie tijdens het geboorteproces begeleid wordt door mensen met kennis en ervaring.

Wanneer u, uw merrie bij ons stalt bent u verzekerd van deskundige en betrouwbare zorg. Wij werken samen met EquiLife paardenartsen en uw drachtige merrie wordt door ons nauwlettend in de gaten gehouden met behulp van geboortebewakingssystemen.

Elke kraamboks op onze kraamstal beschikt over een camera. Hiermee houden wij uw merrie goed in de gaten en ook u kunt dag en nacht zien wat er gebeurt.U krijgt van ons een unieke inlogcode waarop u op uw eigen smartphone uw merrie (en veulen) kunt zien. Indien gewenst kunnen wij u bellen wanneer de bevalling van uw merrie begint zodat u op uw telefoon kunt meekijken. (mits omstandigheden het toelaten)

Friese Kraamstal beschikt over meerdere geboortebewakingssystemen. Namelijk het geboorte-alarm wat bevestigd zit aan een anti-rol singel en de geboortechip. Hieronder leggen we kort uit hoe deze systemen werken. U bepaalt met welk systeem er bij uw merrie wordt gewerkt.

Het geboorte-alarm bevestigd op de anti-rolsingel werkt volgens het volgende principe: Tijdens de weeën gaat een merrie volledig op haar zij liggen. Dat is een typische houding voor het bevallingsproces. In die zijdelingse houding kan ze de wee namelijk beter opvangen. De geboortemelder registreert het moment waarop het paard in deze typische houding gaat liggen en geeft na 7,6 seconden alarm. Dan is het namelijk vrijwel zeker dat het om een wee gaat. In combinatie met ons camera-systeem is dit een prachtig en betrouwbaar systeem.

De geboortechip is een zeer betrouwbaar en gebruiksvriendelijk geboortemeldersysteem. Het systeem bestaat uit 2 hoofdonderdelen: een zender en een ontvanger. De zender wordt door de dierenarts in de vulva genaaid en de ontvanger wordt in de stal geplaatst. De zender detecteert wanneer de merrie begint met de bevalling (het verwijden van de de vagina) en waarschuwt via de ontvanger telefonisch. De zender werkt voornamelijk op electriciteit maar bij stroomuitval is er een back-up via de ingebouwde batterij (48uur). Dus zeer betrouwbaar.