Veulennamen; beginletters per stamboek 2022:

Het is inmiddels januari 2022. De eerste veulens zijn al geboren. Veulens die ook allemaal een naam moeten krijgen. Maar hoe zit dat eigenlijk? Mag je je veulen zomaar een naam geven? Dit is per stamboek verschillend. Bij een aantal rassen begint de naam van het veulen met dezelfde letter als die van de vader of de moeder. Bij andere rassen zoals bijvoorbeeld het KFPS moet de naam elk jaar met een andere beginletter beginnen. Wilt u weten met welke beginletter de naam van uw veulen moet beginnen? Dit hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet per stamboek.

KFPS

KFPS (Friezen-stamboek)Friese paarden hebben over het algemeen echte traditionele Friese voornamen. Het Friese Stamboek verplicht dit niet, maar stelt het wel op prijs. Zelfs de in het buitenland gefokte Friezen krijgen van hun fokkers vaak Friese namen.Vaak wordt ook een bij het KFPS geregistreerde stalnaam ter onderscheiding achter de gekozen naam gezet (bijvoorbeeld Jelte fan de Fiifhoeke). Ook de beginletter van de achternaam van de fokker wordt vaak toegevoegd.Het KFPS (zowel in binnen- als buitenland geboren veulen) hanteert in 2022 de beginletters T, U of V.

KWPN

Het KWPN stelt weinig eisen ten aanzien van namen voor veulens behalve dat elk jaar een eigen beginletter heeft. Voor 2022 is dat de S; die letter geldt zowel voor hengst- als merrieveulens. Er mogen voor de naam ​maximaal 20 letterposities worden gebruikt.Bij de Gelderse en tuigpaarden zijn de oer-Hollandse namen nog steeds erg geliefd. De namen van dressuur- en springpaarden zijn moderner, ook Engelstalige namen komen regelmatig voor. Sommige fokkers houden ervan om heel opvallende namen te geven, zoals ‘Asjemenou’, ’Ffw88′, een regelrechte tongbreker voor een speaker op een wedstrijd! Ook constructies om aan te geven uit welke merrielijn een veulen komt, zie je vaak, zoals grootmoeder Gemma, dochter Lagemma en kleindochter Rosagemma.

Belgisch Warmbloed Paard
Een Belgisch Warmbloed Paard-veulen begint in 2022 met de letter W! Een Pony-veulen van het BWP begint met de letter D dit jaar.

Draver
De Nederlandse Dravers werken ook met een alfabet. In 2022 is de O aan de beurt, en daarnaast mag de naam maximaal 16 tekens lang zijn.

Fjord
Ook de namen van Fjordenveulens moeten met een vaste alfabetletter beginnen. In 2022 is dit de letter T.

Shetlander
De Shetlander begint ook met een alfabetletter. In 2022 Q en R.

Groninger
Het Groninger-hengstveulen wordt vernoemd naar zijn vader. De eerste letter begint met dezelfde letter als de naam van zijn vader.
Bij merries is de fokker helemaal vrij in de keuze van een naam.

Haflinger
De naam van een hengstveulen moet met dezelfde letter beginnen als zijn vader, die van een merrie mag je zelf weten.

Hannoveraner
Het veulen krijgt een naam die begint met dezelfde letter als de naam van zijn vader. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen. Wanneer de vader uit de hengstenlijn komt van o.a. Furioso xx, Cor de la Bruyere, Ladykiller xx, Quidam de Revel, Alme, Voltaire, Goldfish II, Flavius, Der Löwe xx, Baloubet du Rouet of Astflug xx, krijgt het veulennaam de eerste letter van die naam.

NRPS
De eerste letter van de naam van NRPS-hengstveulens begint met dezelfde letter als de naam van zijn vader.
Bij merrieveulens staat de naam vrij.

NWPCS
Bij het NWPCS (Welsh-stamboek) ben je vrij in de naamskeuze van het veulen. Er zijn geen verplichte beginletters. Er mogen alleen geen stalnamen van een ander gebruikt worden, daar dit het visitekaartje is van fokkers.

Trakehner
Een veulen krijgt altijd een naam die begint met dezelfde letter (soms zelfs een lettergreep) als de naam van zijn moeder. Zo zijn merriefamilies goed te herkennen.

Zangersheide
De naam van het veulen moet beginnen met de eerste letter van de vadersnaam en mag uit maximaal 24 posities bestaan, inclusief spaties en de verplichte Z-suffix (denk aan bijvoorbeeld de bekende hengst G.Ramiro Z).

Barock Pinto

In 2022 moet de naam van het veulen van een Barock Pinto beginnen met de letter M. Dit geldt voor merrie- en hengstenveulens.