Gefeliciteerd! Uw paard is drachtig.

Na een gemiddelde draagtijd van zo’n 340 dagen zal uw paard gaan veulenen.

De geboorte van een veulen is altijd weer iets bijzonders.

Niet alleen voor fokkers die voor de eerste keer een veulentje fokken maar ook voor de doorgewinterde fokkers blijft het een wonderlijk en spannend gebeuren.

Vanaf twee tot drie weken voor het veulenen kan de uier al opzwellen, de merrie dikkere benen krijgen en kan er wat vocht (oedeem of zucht) onder de buik ontstaan. Ook verslappen de banden van het kruis van de merrie zodat het gebied boven de staart week aanvoelt en de staart hoger lijkt te gaan liggen. Dit gebeurt soms al twee tot drie weken voor de geboorte, maar meestal korter daarvoor.

Kort voor de geboorte schiet dan de uier van de merrie vol. Als er ook nog twee wasachtige druppels aan komen te hangen (‘kegelen’), wordt het veulen meestal binnen 24 uur geboren. Soms druppelt er dan ook al melk uit de uier. Een groot deel van de merries zal ook gaan zweten, maar dan is de geboorte meestal al aan de gang. De op handen zijnde geboorte is vaak ook aan het gedrag af te lezen. De merrie loopt ongedurig rondjes. Ze is luidruchtig en nerveus. De merrie gaat vaak liggen en staan en neemt regelmatig een plashouding aan. Als ze ligt, legt ze haar hals plat op de grond en strekt ze haar hoofd uit. Deze houding is opvallend anders dan bij rustende paarden.

Genoemde tekenen en gedragingen kunnen allemaal aanwezig zijn, maar soms vertoont een merrie er slechts een paar. Er zijn zelfs merries die, tot het moment van het daadwerkelijke veulenen, geen enkel teken laten zien.

De periode rond het veulenen is vaak een stressvol moment voor u als eigenaar
en het wachten en de gebroken nachten is niet voor iedereen goed te combineren met gezin, werk of gezondheid.

Wij van Friese kraamstal fan de Fiifhoeke bieden de oplossing!
U kunt uw drachtige merrie enkele weken voor de uitgerekende datum bij ons brengen en wij zullen de complete zorg rondom de geboorte van uw veulen begeleiden.